2010. március 10., szerda

mérges muffin



na jó. nem mérges. inkább csak kicsit orrlógatós.
















úgy volt, h. jön hozzám Andi, meg Lehel, sütizünk, borozunk nálunk, aztán átmegyünk a Bambiba fröccsözni


ehelyett lemondták végül mind a ketten, én meg maradtam egyedül a sütéstervekkel. azé boroztam is, legalább ezt a programpontot ki lehessen pipálni. csak hát  magamnak minek álljak neki sütni, pláne, h. hízlal ugye - jajj, jajj, szokásos sirámok

azt terveztem volna eredetileg, h. tarte tatin-t sütök (mondjuk ez a wikis kép elég gusztustalan, ez alapján biztos nem akarnék ilyet süzni, ha először látnám), csak nem omlós vagy leveles, hanem kevert tésztával, amibe egyáltalán nem teszek cukrot, lesz viszont benne gesztenyemassza meg birsalmalekvár, és ez fogja megadni az édességét. utóbbit Natitól kaptam - mielőtt kimentek Londonba, rámhagyott egy szeretetcsomagot, rengeteg fűszerrel meg egy - két egyéb dologgal, pl egy nagy üveg málnazselével meg a már említett birsalmalekvárral, éééés, ami a legjobb, anyukája féle házi cérnametélttel :)

de ezek után átfordultak bennem a dolgok és már nem volt kedvem ügyködni a fejrefordított tortával, inkább minél egyszerűbben, minél gyorsabban akartam megoldani, ha már egyszer csak magamnak lesz, ráadásul nem találtam megfelelő tortaformát sem - gondoltam, legyen akkor muffin, csak kicsit extrább... így lett belőle

birsalmalekvárral töltött gesztenyés muffin, karamellizált almával

- 2 almát meghámoztam, kis kockákra vágtam, vajat olvasztottam, mézet+barnacukrot kevertem bele, karamellizáltam, rá almakockák - csak rázogatni, nem keverni!
- a tésztát a szokásos muffinos módszerrel csináltam: száraz - nedves hozzávalók külön kikeverni, aztán össze, de csak úgy tesséklássék, nem kell teljesen egyneművé kavarni
- száraz: teljes kiőrlésű roszliszt, sütőpor, szódabikarbóna, csipet só (itt sajnos nem tudok mennyiségeket, érzésre csináltam, bár lehet, nem kellett volna arcolni, kicsit több lisztet kívánt volna sztem, bár lehet, h. csak a teljes kiőrlésű rozs nem volt most jó választás)
- nedves: gesztenyemassza, 2 tojás, kb 1 - 1,5 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj
- muffinformába 1 ek tészta - 1 tk birsalmalekvár - 1 ek tészta, ill. amennyi marad, tetejére karamallizált alma
- forró sütő, 15 -20 perc (közben figyelni kell, mert az almák teteje könnyen megég, ld kép...)

az elsődleges cél végülis megvalósult (a lekvár alternatív felhasználása, vajaslekvároskenyeret ui elég ritkán eszem), és az is nagyon jól jött ki, h. a tésztában nem volt külön cukor, így jobban kijött a gesztenye íze is, és jól ellensúlyozta az alma+lekvár kicsit töményebb hatását


- mérgemben még forrón megettem kettőt, de előtte még gyorsan lefotóztam őket és elküldtem emailben az érintetteknek :P


4 megjegyzés:

  1. huhhh szeretem a Muffint és most de megkívántam:)

    VálaszTörlés
  2. a legközelebbi Sarki Fény koncerten majd jól feldobálok párat a színpadra apanázsként :)

    VálaszTörlés
  3. jajj, azért remélem, hogy nemcsak képen csodálhatom majd, hanem meg is kóstolhatom....bár tudom, az én saram....

    VálaszTörlés
  4. még jó, h. olyan nemeslelkű vagyok és minden lepereg rólam :P
    lehet pótlás - beszélj Lehellel :)

    VálaszTörlés