2011. augusztus 28., vasárnap

kecsketejes fagyi citrommal és mákkal





még Londonban láttam egyszer a Borough market-en kecsketejes fagyit.
hmmmmm.
és még egyszer: hmmmmmmmmmmm!
persze nem vettem, mert aranyárban volt, a Borough amúgy is elég drága meg fancy piac, de már akkor gyorsan felírtam, h. el ne felejtsem, h. csinálni akarok ilyet.
kiírták kis táblára, hogy hűűű meg hááá, milyen finom meg mennyivel egészségesebb, mint a sima fagyi.
(a kecsketejnek ugyanis egy csomó jó tulajdonsága van: majdnem olyan tápláló, mint az anyatej, véd az allergia ellen, fertőtlenít, erősíti az immunrendszert, segíti a vas felszívódását, vitamin- és ásványi anyag tartalma pedig nagyon magas.)
hittem én nekik mondjuk látatlanban is, h. ez elég ütős lehet.
vhol ráadásul azt olvastam, h. a Bibliában Ábrahám kecsketejjel összekevert havat csemegézett... hát mi ez, ha nem egy jel? lehet, h. csak vmi szövegfélremagyarázás/rossz vicc/ügyes marketingfogás, de olyan jó elképzelni :)


amúgyis, nekem bármi jöhet, ami kecsketejes vagy kecskesajtos - egyedül egyszer történt meg, falun, hogy a kecsketejes, a helyiek által enyhe eufémizmussal török kávénak nevezett (ld. még zaccos kávé) italt nem bírtam meginni, na az a párosítás korán reggel, ebből kifolyólag morcosan eléggé arculcsapott. blehh. ha nem érkezett időben az ember, és már csak az alja jutott a gyanús főzetnek, olyan volt, mint a Twin Peaksben Cooper ügynök álmában a kávé. és még ezután jött bele a kecsketej :)
és a kecskék is gonoszul mekegtek, félelmetesek voltak, tényleg.
amúgy szerettem ott lenni. meg a török kávét is szeretem. na jó, kicsit a kecskéket is.


szerintem még többféle ízvilággal is kísérletezni fogok kecsketejes fagyi témakörben, mert jó volt nagyon. egészen friss ízt ad neki a kecske, a citrom és a mák fanyarságával meg aztán tényleg szuper az egész.
tojás nélkül, főzés nélkül, fagyigépben készült.


figyelem: a kecsketej valamivel zsírosabb, mint a tehéntej, szóval ha vki változtatna az arányokon vagy más tejtermékekkel variálna, ezt érdemes figyelembe venni! jó hír viszont, h. a benne található  zsírsavak gyorsan felhasználható energiaforrást jelentenek, de nem tárolódnak testzsírként :)


hozzávalók:


3 dl kecsketej
1 dl tejszín
3-4 ek méz (illetve ízlés szerint)
1 citrom héja és leve
8 dkg darált mák


mindent összekevertem, aztán fagyigépben pörgött , amíg kész nem lett :)
hát ennyi. nem egy nagy cucc, a kecsketej beszerzése talán még a legnehezebb pontja. annál inkább megéri.


a képen azért ilyen darabos, mert már csak a maradékot fotóztam, ami vissza volt ugye fagyasztva és ezért kicsit bekásásodott, de frissen jóval krémesebb. és csaltam is, mert olyan jó volt, h. nagyon kevés maradt, és a pici tálka oldalába kellett tunkolni a maradékot, h. kinézzen valahogy a fotó sarkában :)

4 megjegyzés:

  1. A kecsketej nagyon jó ("Iggyál keccsketejett, mer egésséges!"-idézet Az ágasvári csata című ifjúsági remekműből), de a legtöbb kecske gonosz. Nem véletlen az ördög bakkecskeként való ábrázolása. Mikes Kelemen szerint az örményekhóval elkevert peszmeget csemegéztek.

    VálaszTörlés
  2. nagyon szeretem azt a szót, hogy peszmeg! :)

    VálaszTörlés
  3. és tudod is, h mi a peszmeg? (Csak azért kérdezem, mert tudom,h nem szereted szegény Mikest)

    VálaszTörlés
  4. nem tudtam, de mikor írtad, megnéztem :)

    VálaszTörlés