2011. június 7., kedd

epres túrógombóc eperszósszal és rozmaringos/mentás tejföllel




van egy évek óta bevált, tökegyszerű túrógombócrecept (az Ínyesmester Szakácskönyvéből), amit családilag használunk, nem kell pihentetni, semmi, amíg forr a víz, összekeverem a cuccost és kész. az eper meg mostanában mindenbe kötelező elem, amibe csak bele lehet passzintani valahogy :)

az eper - tejföl barátságáról már áradoztam egyszer, a túrógombóchoz meg amúgyis tejföl - porcukor jár, hát most kicsit megbindzsiztem, mert az eper - rozmaring meg az eper - menta is adta magát. kipróbáltuk mindkettővel, kinek melyik fekszik jobban. nem tudtuk eldönteni. nekem talán kivételesen a rozmaringos jött be jobban, ami - az akut mentafüggőségemet ismerve - elég nagy szó.
házitúró, házitejföl a legjobb hozzá, de akinek nincs Sanyi bácsihoz fogható tejtermékdílere, azért ne keseredjen el.

hozzávalók:

50 dkg túró
3 tojás
5 dkg vaj
25 dkg liszt
zsemlemorzsa (+a pirításhoz kevés napraforgóolaj)
kb 50 dkg eper (30 a gombócokba, 20 a szószba)
2 ek cukor (ill. ízlés szerint)
2 ek eperlekvár
3 dl tejföl
rozmaring (lehetőleg őrölt)
porcukor
menta
1 ek mentaszirup


a túrót habosra keverem a tojássárgájákkal, kevsé sóval és a vajjal, majd összevegyítem a liszttel és a habbá vert fehérjével. vizes kézzel gombócokat formázok belőle, mindegyik közepébe egy-egy epret teszek, és sós vízben kifőzöm.
a zsemlemorzsát közben megpirítom, a gombócokat megforgatom - összerázogatom benne.
az eperszószhoz a darabokra vágott maradék epret, az eperlekvárt és a cukrot összeforralom - összesűrítem.
a tejfölt kettéozstom, kikeverem a mentalevelekkel és a mentasziruppal, illetve a rozmaringgal és kevés porcukorral.
aztán mehet a fakultatív szószfelhasználás :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése