2012. április 7., szombat

genovai húsvéti pite



ismét remekül látszik az egész életemre jellemző fáziskésés, h. ezek a képek még tavalyielőttiek... pff
persze abból a szempontból mindegy, h. ez a spenótos - tojásos pite minden évben elmaradhatatlan zöldcsütörtöki/nagypénteki ebéd nálunk. sőt, volt, h. még a szülinapomra is ezt kértem :)
néha a spenótot is vöröshagymával, túróval csináljuk a hagyományos fokhagymás - tejes változat helyett. érdemes tenni egy próbát vele!



tészta: 30 dkg lisztből 1/2 dl olajjal, sóval, kevés langyos vízzel tésztát gyúrunk, fél óráig hűtőben pihentetjük

töltelék: 3 dkg vajon megfonnyasztunk egy kis fej apróra vágott hagymát, rádobunk fél kg előzőleg már megpárolt, jól kinyomkodott, felaprított spenótot (a tiszta, pucolás utáni súly számít)
4-5 percig kevergetve fonnyasztjuk, majd kihűtjük
hozzáadunk 30 dkg túrót, 10 dkg reszelt sajtot, 2 egész tojást, petrezselymet, sót, borsot

a tésztát egy kisebb és egy nagyobb korongra nyújtjuk, kibélelünk vele egy gyűrűformát, belesimítjuk a spenótos tölteléket
mélyedéseket csinálunk bele, beleütünk 6 tojást, befedjük a tésztával, tojással megkenjük
előmelegített sütőben, lassú tűzön 40-50 percig sütjük
a formában hagyjuk kicsit hűlni
másnap, hidegen is szuper!


megjegyzés:
most volt otthon ricotta, így azzal készült, nem túróval
látszik is a képen, h. nincsenek benne szemcsék - de rögösebb fajta túróval is jó persze, csak kicsit más lesz a töltelék állaga
mélyhűtött spenóttal is jó, a lényeg, h. minél kevesebb leve maradjon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése