2010. szeptember 21., kedd

VKF XXXVII. - szegfűgombás - mustáros torta + ráadás gombás melegszendvics

a gombás VKF-re csináltam egy melegszendvicset először is, szombati ebédpótlékként, mert akkor éppen erre volt idő és kapacitás, de ennyivel azért szégyelltem volna letudni Alíz kiírását. pláne, h. ebben tényleg nem volt semmi hűűdeasztamindenit, a klasszikus gombatestvérekkel dolgoztam, juhtúróval, kakukkfűvel... (recept lejjebb)

szeretem amúgy a gombát, de az esztergomi piacon elég ritkán kapni extrább fajtákat sajnos, magamnak meg a pesti csarnokokban nem nagyon nagyzolok, úgyhogy vannak standard, jól bevált dolgok egyszerű csiperkével, de ezeket azért egy VKF-ra vhogy snassznak éreztem volna (tojásos gomba, füstölt sajtos gombafalatok, gombás - tökmagos tészta stb...)
úgyhogy csakazértis szereztem szegfűgombát egy nénitől a szombati piacon, aki mondta, h. hiába a nagy esőzések, nagy a gaz is meg a sár is, csak a szenvedés van feléjük gombafronton mostanában...

még vasárnap délelőtt is ment elég erősen a vekengés, h. akkor mi legyen.
aztán végül ezt a tortát cibáltam elő agyam éppen enyhén ötlettelen polcairól, mégpedig csakis a tésztája miatt, ami nem a szokványos sós torta - tészta, hanem kicsit más - lényegében egy sós tejbegríz :)

az alaprecept egy 1989-es kiadású olaszos szakácskönyvből való (Juhász Gábor: Olasz konyha magyar módra). évek óta elő sem vettük, szinte el is felejtkeztünk róla, mindenesetre érdekes volt így 21 év távlatából, hogyan próbálja meg behozni egy ilyen kiadvány a rendszerváltás környékén az olasz ízeket, és milyen kifejezetten gusztustalan fotókkal teszi mindezt :)

a könyvvel magával elég vegyes tapasztalataink vannak a múltból, pár dolog isteni volt annak idején (pl a kolbászos batyuk), pár receptet ki se mertünk volna próbálni - könnyen megrendül a bizalmam olyan kiadványokban, ahol a fotón a pizzára utólag, nyersen rakják fel a feltétet, és a "sonkás rozskoszorú" egyszerű száraz, tasakos főtt rizs látszatát kelti, pár sonkacsíkkal a tetején. pedig annak idején, 8 - 9 évesen szívesen lapozgattam, akkoriban egészen máshogy értékeltem ezt a képi világot... emlékszem, főleg a fagylaltos palacsinta fogott meg, zseniális ötletnek tartottam, h. rajongásom két tárgya egyetlen édességben egyesüljön :)

na és akkor jöjjön a

gombás torta




tészta - 1 l tejet pici sóval felforralunk, utána óvatosan, vékony sugárban beleöntünk 25 dkg búzadarát, kb 10 percig főzzük, közben kevergetjük, h. ne kapjon oda. levesszük a tűzről, belekeverünk 2 tojássárgáját, kevés szerecsendiót, 3 evőkanál reszelt sajtot (elvileg parmezánt, de nekem nem volt) és 2 evőkanál vajat. egy tortaformát vagy egy viszonylag alacsony peremű tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintünk (én szilikonos formába tettem, így ezt a lépést kihagytam). egy evőkanál hátát bevizezzük, és belesimítjuk - nyomkodjuk vele a tésztát a formába (az enyém 26 cm átmérőjű), úgy, hogy pereme is legyen. zsemlemorzsával megszórjuk, előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percet elősütjük.
(megjegyzés: a tészta nekem kicsit túl vastagnak tűnt - legközelebb vagy mondjuk 8 dl tejet - 20 dkg grízt vennék, vagy nagyobb formát és több feltétet :) )

töltelék - 40 dkg megtisztított, felszeletelt gombát (nálam szegfűgomba - csiperke vegyesen) kevés vajon 2 gerezd préselt fokhagymával együtt kb 10 percig párolunk - lepirítunk, sózzuk - borsozzuk. megtöltjük vele a tortaalapot (az eredeti receptben 10 dkg csíkokra vágott főtt sonkát is rászórunk, én ezt most kihagytam) és leöntjük a következő keverékkel: a tojások fehérjét + még 3 tojást enyhén villával felverünk, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk 3 ek reszelt sajtot (szintén ugye parmezán, ideális esetben) és 3 ek dijoni mustárt (a mustár az eredeti receptben nem volt benne).

még kb 15 percig sütjük 200 fokon, illetve amíg a tojásos keverék megdermed - enyhén megpirul a tetején. langyosan/hidegen szeleteljük.

és akkor ráadásnak a gombás - juhtúrós melegszendvics:


rozskenyér szeletet megkenünk a következő krémmel: juhtúró kevés tejföllel fellazítva, bele kakukkfű, citromhéj, só, bors
rá kis vajon pirosra pirított, sóval - sok borssal fűszerezett csiperkeszeletek
reszelt gouda sajt
újabb szelet kenyér -> melegszendvicssütő

na meg egy kis ajándék pszichedelikus életérzés a 70es évekből:




okééé, ezt meg csak nem bírtam ki :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése