2010. május 18., kedd

VKF! XXXIV. - mexikói brownie avokádófagyival



amikor megláttam Duende kiírását, tudtam, h. erről a VKFről semmiképp nem akarok lemaradni... megörültem, tetszett a téma, h. afrodiziákumokat használjunk fel

aztán mégis bajba kerültem kicsit... egyrészt mert semmiképp nem akartam egy modoros - frivol vonalra csúszni a témakörben, másrészt meg mert rájöttem, h. tapasztalataim szerint majdnem bármi* lehet afrodiziákum :) a krumplifőzeléktől elkezdve az áfonyás palacsintáig minden... attól függ, ki eszi és hogyan :P
jóó, persze, tudom, itt most a hozzávalókról volt szó...

*oké, a pacalpörköltről mondjuk nehezen tudom elképzelni
de nem zárhatom ki, még bármi megtörténhet

először egy komplett menüt terveztem, egészen a reggeliig bezárólag, mert az sztem legalább olyan fontos - de nem maradt rá sajnos se idő, se kapacitás
egyedül abban voltam biztos, h.  FAGYInak kell benne lennie
(mondjuk az utolsó pillanatban majdnem hab lett helyette, kísértésbe estem, h. felavassam a Pannitól kapott szülinapi habszifont, meg az időhiány is szorongatott - de beláttam, h. most nem engedhetek az elveimből, egy szexis fagyi kell ide és kész :) )
lassan kezdett bennem körvonalazódni, h. vmi ellentétekben való tobzódást tudok leginkább elképzelni ide: hideg - meleg, fűszeres, csípős - édes, hűsítő párosításokkal
áttekintve az afrodiziákumként számon tartott fűszereket és alapanyagokat, erősen foglalkoztatni kezdett a gondolat, h. kőrisbogárport használjak fel :)
ha az eddigi főbb csapásokat vesszük, akkor konkrétan kőrisbogárfagyit kellett volna csinálnom :)

aztán eszembe jutott a mexikói bájital fűszerkeverékem, amit a nagycsarnok aljában, az Ázsiában vettem és tejeskávéba szoktam rakni belőle, ha meg akarom jutalmazni magam, mert ráérős a reggel vagy csak úgy
van benne: kakaó, nádcukor, fahéj, feketebors és vanília
hmm - hmm
hát így lett ez... a brownie afrodiziákum - faktorai egyértelműek, az avokádóról pedig egyszer írtam már h. here-szerű alakja miatt tulajdonítottak neki ilyen - olyan hatásokat, és a fagyit részben mézzel édesítettem, hát csak úgy burjánzanak itt a vágykeltő mindenfélék :)

a brownie-t Piszke brutális brownie receptje alapján csináltam, kisebb változtatásokkal
az avokádófagyit pedig valahol a chekochon olvastam, még Düsseldorfban, évekkel ezelőtt - most előtúrtam a receptet nagy nehezen, az arányokon változtattam kicsit

brownie

20 dkg étcsoki (nálam most 60 %os, Tibi)
20 dkg vaj
fél dl avokádóolaj
32 dkg cukor (barna kellett volna, de nem volt otthon, és Piszke 36 dkg-ot ír, de én máshol pótoltam a maradékot)
4 tojás
8 dkg liszt (süteményliszt volt, eddig még nem használtam, de őszintén szólva nem nagyon éreztem különbséget)
6 dkg kakaópor
5 dkg mexikói bájital fűszerkeverék (összetételét ld. fent)
2 tasak vaníliás cukor
fahéj+bors ízlés szerint
1 tk sütőpor

a csokit - vajat darabokra vágom és mikróban összeolvasztom (közben figyelni és kevergetni - elegyíteni kell, mert a vaj gyorsabban olvad, mindenesetre hálás vagyok Piszkének ezért, h. ezzel a trükkel ilyen egyszerűen megkímélt a gőz fölött olvasztástól :) )

a cukrokat és az egész tojásokat géppel habosra keverem, míg hűl a vajas csoki (fehéredésig, jó levegősre)

óvatosan belekeverem a csokis - vajas keveréket, majd a szilárd hozzávalókat szintén (a legjobb szitálni, ill. a sütőport persze érdemes még előtte belekeverni a lisztbe, h. biztosan jól elkavarodjon)

30 cm átmérőjű szilikonormában sütöttem, előmelegített sütőben (150 C, légkeverés), kb 35-40 percig, de a végén jó ránézni pár percenként, mert a széle nekem is túlsült kicsit

avokádófagyi

1,5 avokádó (sajnos nem volt elég érett, már nem volt idő a papírzacskós - banános trükkre)
2, 5 dl tej (az eredeti 4 dl-t írni, nem mertem ilyen sokat, féltem, h. nem lesz képes felvenni az elvárt fagyiállagot :) )
3 ek méz
2 zacskó van. cukor
2 dl habbá vert tejszín
esetleg még porcukor, ha vki úgy érzi, én asszem, kb egy evőkanállal tettem bele még

az avokádót magozzuk, hámozzuk, botmixerrel pürésítjük
hozzá minden más -> fagyigép/mélyhűtő+villával átkavarós módszer

én a kettő kombinációját vetettem be, mikor már elkezdtem parázni, h. lemegy a nap és nem tudok fényképezni, mélyhűtőben meggyorsítottam kicsit a folyamatot :)
mondjuk azt írja az eredeti recept is és biztos úgy is van, h. ha teljesen megfagy, elég kemény lesz
nem vártam meg (meg is látszik, a képen inkább krémnek tűnik, mint fagyinak), tálalás, fénykép a kölcsöngéppel, szaladás :)
akartam volna még ide vmi ideillő - stílusos számot, a Bodyrockerstől az I like the way you move-ot vagy Maszkurától a Szégyentelent, felmerült pár Péterfy Bori meg némi Tereskovás elszállás, ilyesmik - de nem tudtam választani, meg most már nagyon álmos is vagyok :)




2 megjegyzés:

  1. Korábban én is készítettem avokádófagyit, érdemes ezt a változatot is kipróbálni:
    Avokádófagyi Alexandra Gasztroblogján

    Az avokádót elegendő citrom mellé tenni, akkor is megpuhul. Ha egy kicsit meggörgeted a két tenyered között, az is segíti a puhulást.

    VálaszTörlés
  2. mmm, tetszik ez a lime-os változat, mindenképp megpróbálom
    óó, ezt a citromos trükköt nem is ismertem eddig... szuper, köszi! :)

    VálaszTörlés