2012. március 4., vasárnap

chilis-sajtos keksz


mostanában eléggé rámentünk erre a sós keksz-témára, állandó kísérletezés tárgya, pláne, h. édes keksz annyiféle van, sós meg jóval kevesebb, ami elég fura. persze, pogácsák, kézről kézre járó, jól bevált sós rúd receptek, köményes stanglik, oké - de most nem a sós rágcsákra - sörkorcsolyákra - borkorcsolyákra általánosságban gondolok, hanem csak a sós kekszekre. hát ott már elég gyér a kínálat, pedig a lehetőségek száma végtelen (lehetne)... és hát nem valami bonyolult vagy időigényes dolog.
Dr. Pepper koktél krékere volt az alap, mert azt csak 1 óráig kellett pihentetni, a másikat, amit kinéztünk, meg kettőt kellett volna, és elég sürgős volt a rágcsálás :)


chilis-sajtos keksz

hozzávalók:
26 dkg finomliszt
9 dkg kukoricaliszt (ropogósabb lesz tőle a keksz)
11,5 dkg reszelt sajt (gouda, kicsit parmezán)
17,5 dkg vaj 
1 ek csípős bio paprikakrém
2 tk darált chili
fél tk őrölt bors
2 tk só
1 tojás


a kétféle lisztet, sót, borsot, őrölt chilit összekeverem. belemorzsolom a kockákra vágott vajat. a tojást a paprikakrémmel enyhén felverem, aztán beleforgatom a sajtot. így már mehet a lisztes-vajas morzsalékhoz, az egészet összegyúrom. érdemes a végén megkóstolni, mikor már összeállt a tészta, kellemesen sósnak és csípősnek kell lennie, nem csak úgy éppenhogy érződnie a chilinek, ha nem volt elég erős vagy sós, javítom chilivel/sóval. 1 órát celofánba csomagolva hűtőben pihentetem. 4-5 mm vastagra nyújtom (ha kekszesebbet - ropogósabbat akarunk, lehet kicsit vékonyabb is, de akkor a sütésnél érdemes figyelni, nehogy leégjen). kiszúróval vagy késsel formára vágom, sütőpapírral kibélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített kb 8-10 percig sütöm. tojással lekenni nem kell.




nagyon jól illett a Nők a pult mögött aktuális részéhez :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése