hááát, Kata kiírásával először eléggé bajban voltam.
nincs kert, nincs barbecue - szett, nincs tárcsa, és minden tiszteletem azoké, akik képesek egy tisztességes tüzet rakni.
mert én nem.
pedig nagyon fontos dolog, meg is fogom tanulni, ha egy mód van rá. rajta van a listámon.
tény, h. volt olyan egy elszállt délutánon, h. minél abszurdabb ételek kitalálása - versenyt tartottunk, és vattacukros lecsókról ábrándoztunk, amit majd bográcsban... :)
és életem eddigi legjobb pörköltjét is bográcsosan, naná, vadhúsból, parasztkenyérrel, vörösborral, Búbánatvölgyben, majdhogynem véletlenül odakeveredve.
volt olyan is, h. kisült hurkatöltelék - tunkolás a tepsi aljáról. novemberben, szabad téren, kissé elilluminálódva, már nem törődve a bevitt zsírmennyiséggel.
de hát ezeket nem én főztem/sütöttem.
a szalonnasütésért meg pl egyáltalán nem vagyok oda. egyszerűen nem köt le. ilyen alkalmakkor a kedvencem a parázsba dobált fóliázott krumpli :)
meg van pár hervasztó élményem kollégiumi bográcsozásokról, a csak - minél - kevesebb - pénzből jöjjön - ki szellemiség jegyében, iszonyatos mennyiségű káposztás bab fedőnevű szörnyűség, tésztával felütött paprikás krumpli és hasonlók.
a grillezés oké, szuper, jöhet - de nincs szupertitkos pác - receptem meg semmi ilyesmim (még!)
szóval nagyon szeretem ezeket a bográcsos - grilles dolgokat elfogyasztani, ha vki más megcsinálja - de én magam nem tevékenykedem nagyon aktívan ezen a vonalon.
nem maradt más hátra - előszedtem a Szabadtűzön c. klasszikust ihletért... szerkesztette Makay Béla, kiadta a Mezőgazdasági Kiadó 1984-ben.
ez az a könyv, amit, ha nincs ez a VKF, a közeljövőben valószínűleg nem nagyon szedek le magamtól a szakácskönyves polcról. de milyen jó, h. így történt, mert mint kiderült, egy kincset mulasztottam volna el :)
több napon keresztül, újra és újra elővettük és röhögtünk...
ilyen szövegek vannak benne:
"Téglákra fektetett ócska spórtetőre tettem a tepsit, bele félig napraforgóolajat, gatyapergelő ficfából tüzet raktam alá, és megsütöttem a hulladékokat*. Kivétel után megsóztuk, megborsoztuk. Nagyon finom volt, a nyálam csorog érte ma is, ha rágondolok."*vmi harcsafejekről van itt szó, asszem, azért persze nem klasszikus értelemben vett hulladékról
iszonyú jó képek is vannak mindenféle juhászbojtárokról, szegény kis vadmalacokról, meg meggyötört tekintetű nénikről... de a kedvencem az egyik visszatérő motívum: a VARJÚ!
Csicseri Kiss Bálint juhász több varjú - receptjét is tartalmazza a könyv - képzelem, milyen nagy haszonnal forgatták a magyar háziasszonyok a 80-as években ezeket a recepteket :)
feltéve persze, ha nem a Felső - Tisza vidékéről származó parasztasszonyok voltak - de ők meg úgyis tudták, amit tudniuk kellett.
"Varjúleves (Csicseri Kiss Bálint receptje): Sokszor főztem ilyen levest a fronton is, mert kevés volt ott az élelem. Megdicsértek érte a tiszt urak, olyan finom volt. Hallom, hogy már csak a cigányok főzik meg. Nem rossz az, ha jól van elkészítve. A varjút, vagy ahogy itt mondják, a csókát tollastul együtt megnyúztam, csak a combjait, a hátát meg a mellét hagytam meg. Szép piros húsa van, akár a fácánnak. Semmivel se alábbvaló annál. És ugyanúgy kell elkészíteni, mint azt vagy a tyúkot. Hideg vízbe tettem oda főlni, sárgarépát, petrezselymet, karalábét és sót tettem hozzá. Tésztát csak akkor, ha volt, mindegy, milyet. A szükség törvényt bont! Biztosan főztem vagy három - négy óra hosszat, a fene egye meg, olyan öregek voltak, azt mondják, kétszáz évig is elélnek."annyira szép... van még kisvarjú fokhagymás zsírban, meg varjúpörkölt tejfelesen, nokedlivel, és vicces történetek arról, h. hogyan lehet a finnyáskodót megetetni csigapörkölttel úgy, h. ne tudjon róla, miből falatozik, aztán pedig kénytelen legyen megszégyenülten beismerni, h. mekkorát tévedett előítéleteinek engedve.
vannak benne nagyon megható történetek is, mikor egy - egy recept kapcsán egész élettörténetek feslenek fel:
"Tejleves (Botos Ferenc receptje): Tanyán születtem, apám ott volt cseléd. Hatéves koromban én is annak mentem, annak adtak, csordásbojtárnak Túrricsére. Egyetlen napot se voltam iskolában. Messze laktunk a faluktól, 8 - 10 kilométerre a legközelebbitől. Bojtárkodás után visszakerültem a tanyára juhásznak. Háromszáz meddő juhval kicsaptak a csaholci erdő alá, az isten háta mögé. Rám csak a nagyon jó isten nézett, mert nagy család volt a mienk, anyám hetente egyszer jött ki hozzám. Hozott valamit, mikor mit: sütni való tököt, száraztésztát, tejet, kenyeret nagyon ritkán. Tejlevest is tudtam főzni, otthon láttam anyámtól. A bográcsba néhány csepp vizet öntöttem, hogy a tej, amit ráöntök, ki ne fusson forralás közben. Amikor forrt, beletördeltem száraztésztát, kb. egy félmaroknyit. Ezt otthon anyám reszelt tésztával csinálta. Néhány perc múlva megfőtt a tészta, kész volt a tejleves."szerettem volna képeket is beszkennelni, de persze otthon felejtettem a könyvet - tiszta lyuk a fejem, hiába.
na, egyet még muszáj, mert az már annyira abszurd, h. nem is értem, Makay Bélával mi történhetett, mikor belevette ezt a dolgot (nem tudom, merjem-e receptnek nevezni) a könyvbe.
"Tejeskávé (Bodnár Zsigmond receptje): Tavasztól őszig kint háló fejőgulyások voltunk, és fejések idején a tehenek tejét nap nap után fogyasztottuk. ha meguntuk nyersen inni, a bográcsban felforraltuk, s egy - egy kis darab, hazulról hozott pótkávéval megszínesítettük. Persze az íze is más lett. Kenyérrel ettük."
egy szó mint száz, nagy lelki pluszokat adott a könyv, mégsem vitt igazán közelebb a megoldáshoz.
persze volt a kiírásban egy ilyen ultimátum, h. lehetőségek vagy felszerelés híján otthon, sütőben/serpenyőben/alternatív módszerekkel (mikró grillfunkcióval? :) ) is össze lehet hozni valamit - de nem akartam ezt a kompromisszumos megoldást választani.
aztán jött a mikroPiknik - az általunk szervezett Piknik kortárs művészeti fesztivál kistestvére, egy egyhetes művésztelep - alkotótábor Esztergomban.
és rögtön első nap érkezett a megoldás a VKF-re is, indiai csicseriborsós krumplicurry formájában. bográcsban főztük, elsősorban ételosztás céllal a környék hajléktalanjainak. de maradt nekünk is elég.
(fotó: Király Gábor)
elkértem a receptet Levestől, mert én csak nagyjából emlékeztem rá. ezúton is köszönet érte.
indiai csicseriborsós krumplicurry - gerilla prasádam akcióban
csicseriborsó:
- előző éjszaka beáztatjuk a csicseriborsót (sima) vízbe, miután jól átmostuk, átválogattuk
- másnap abban a lében, amiben ázott, feltesszük főzni, kurkumát, csípős pirospaprikát és babérlevelet teszünk még hozzá
- puhára főzzük (kb 1 - 1,5 óra)
- leszűrjük, de a levét nem öntjük ki, később kell még!
curry:
- vajat forrósítunk, bele fűszerek (a mustármaggal kell kezdeni, hagyni kipattogni, majd jöhet a többi):
- 2 rész fekete mustármag
- 2 rész őrölt koriander
- 1/2 rész római kömény
- 1 rész garam masala
- babérlevél és csípős pirospaprika ízlés szerint
- ekkor hozzáadunk még 1 rész kurkumát és 1/4 rész hing-et
- pároljuk egy ideig, majd felkockázott paradicsomot adunk hozzá, azzal együtt is főzzük
- ezután jön hozzá a kockákra vágott krumpli és a csicseriborsó leve, só ízlés szerint
- ha a krumpli megpuhult, kész is!
az arányok nagyjából úgy vannak, h. 2 személyre számolandó kb 150 - 200 g csicseri, olyankor az "1 rész" pedig 1 teáskanálnak felel meg
(fotó: Mátray Gábor)
újra és újra rájártunk, szuper volt!
azért én is főztem később az egy hét folyamán, paprikás krumplit. Bencével csináltuk ketten, és nagyon büszkék voltunk rá, meg magunkra is - jól is tudtunk együtt főzni, finom is lett nagyon. de hát az mégiscsak egy tök egyszerű, abszolút hagyományos paprikás krumpli volt, és amitől jó lett, azt úgyse tudnám leírni :)
volt még egy sültkrumpli - kísérlet (bográcsban :) ) meg egy lecsós rizs, Puti keze alól. jaa, meg a reggeli melegszendvicsezések... voltak ott csodák, na! :)
persze az egész nem erről szólt, és egészen más csodák is történtek arra, én most csak önző módon kiemeltem a happening gasztro - vonatkozásait, mert kapóra jöttek :P
ha vkit bővebben érdekel a Piknik Fesztivál, írjon bátran, nagyon szívesen mesélek róla. vagy jelöljön be minket facebookon.
vagy jöjjön el szeptemberben Esztergomba és nézze meg személyesen! :)
Az indiai nekem is jobban bejön a varjúpörköltnél:D Köszi!
VálaszTörlésaztaaaa.... ez a bográcsos tejeskávé odabasz, akarom!:)
VálaszTörlésHááát nagyon jól szórakoztam, és örültem, hogy ezeknek a dolgoknak a nagy részében én is benne voltam.
VálaszTörlés